2017. május 3., szerda

Modesztusz, Melkisédek, Nilüfer és a többiek

Munkám egy részeként rendszeresen elém kerülnek azok az újszülöttek, pontosabban azok nevei, akiket havonként nyilvántartásba vesznek. Bizonyos nevek láttán néha elcsodálkozom: hogyan jut eszükbe a szülőknek? Ilyenkor üdítően hat egy-egy hagyományos - majdnem azt mondtam unalmas - név, mint Sándor, Erzsébet, Anna, János.
Azt ugye régóta tudjuk, hogy bizonyos réteg névválasztását befolyásolja, hogy milyen szappanopera megy éppen a tévé(k)ben. Ennek alapján nagyjából az is kiszámítható, hány éves az a ma már felnőtt, aki a keresztvíz alatt a Boby (= mikor ment a tévében először a Dallas -sorozat), vagy Izaura (= Rabszolgasors című sorozat) nevet kapta.
Ez most azért jutott eszembe, mert a Magyar Tudományos Akadémia öt fős testülete évente elbírálja a testülethez érkező kérelmeket, melyek új nevekre vonatkoznak, és most jóváhagyták: melyek a 2017-ben anyakönyvezhető különleges férfi és női nevek. Azt hiszem, minden képzeletet felülmúl a kínálat (ide kattintva), a tévésorozatok repertoárja a fasorban sincs, ahogyan mondani szokták. Némely "nevet" simán fel lehetne adni egy kvíz-műsorban, miszerint az egy afrikai madárfaj-e vagy a maorik hagyományos itala? Ki akarhatja például a fiát "Kövecs"-nek nevezni?! Vagy a lányát "Skolasztika"-nak?! De mit lehet erre mondani, ha az MTA hagyja jóvá ezeket?
Emlékeztek a néhai Zsebtévé adására? Annak záró részében hangzott el: "Véget ért a móka már, zárul Miki mókatára. De ha tetszett, nemsokára visszavárhatsz Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, s valahány név a naptárba'! Eljövök még hozzátok, viszont látásra, pajtások!"
Na, manapság fel lenne adva a lecke Móka Mikinek, hogy kitől búcsúzzon el... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése