2014. november 14., péntek

És mi lesz a számlán?

A vasárnapi államelnök-választásban az a legjobb, hogy vége lesz.
Vége lesz ennek a hetek, hónapok óta tartó őrületnek - igaz, majd jön másik. Mindig jön másik. Még akkor is, ha előre láthatóan 2015-ben nem lesz Romániában semmilyen választás.
Távol álljon tőlem, hogy az alábbiakban bárkit is a két jelölt közül bármelyik támogatására biztassak. Egyáltalán, hogy bármire biztassak. Gondolkodjon, döntsön mindenki saját hatáskörében.
Én is gondolkodom.
Az esélyesebbnek titulált jelöltre nem is fecsérelnék szót - ezzel részemről mindent el is mondtam róla és bandájáról.
Nem értem azonban azokat, akik az esélytelenebbnek vélt jelölt mellett úgy kardoskodnak, mintha biztosra lehetne venni azt, hogy hétfőn reggeltől, de legalábbis kézzel fogható időn belül gyökeres változások lesznek. Félreértés ne essék, azt gondolnak, azt mondanak, írnak, amit jónak látnak, de nem értem a kizárólagosnak, vitathatatlannak, kétségtelennek beállított "érveket". Mintha nem tudnánk, kik állnak ő mögötte is - azok is sokszorosan kipróbált "hétpróbások", és most úgy ágálnak a "demokratikus értékek" mellett, mintha nem lopták volna már az életünket évek, évtizedek óta, harácsoltak volna gátlástalanul, hazudtak éjjel és nappal. Minden "kiemelkedő" politikai szereplő állt már jobbról és balról, aztán balról és jobbról - már, ha van választóvonal ebben az országban.
Vajon kik nyomták ezt a jelöltet idáig? Vajon kik fogják neki - győzelme esetén - benyújtani a számlát ha nem is hétfőn, de kedden reggel? És mi lesz azon a számlán?
Pár éve bizonyos Crin Antonescuban látták sokan a demokrácia letéteményesét. Tessenek már utánanézni, mi lett belőle...
Az elmúlt hetekben újra, már megint sikerült a népet olyannyira felhergelni, hogy szinte egymás nyakának esnek akár korábbi barátok is. Mintha vasárnap az dőlne el, hogy hétfőn reggeltől kommunizmus lesz vagy demokrácia. Sajnos, ez nem ilyen egyszerű...
Ma reggelre két szórólap is volt a postaládámban, mindkét tábor igyekezett meggyőzni. Mit mondjak, mindkét kitűnő minőségű nyomdatechnikával készült szórólapon (mennyi pénzt elpocsékoltak megint) voltak olyan személyek fotói, hogy inkább hagyjuk mán'...
Gondolkodom. Ideje már, hogy vége legyen. Megint behülyítették az embereket. Olyanokat is, akikről nem is gondoltam volna.
Hétfőn reggeltől majd megkezdődik az erővonalak elemzése, minden párt elkezd helyezkedni, és nem lennék meglepve, ha a politikusok meg a romániai haladó hagyományt követve nekilátnának az "átigazolásoknak" - akár innen oda, akár onnan ide, attól függően, hogy ki nyer, és attól függetlenül, hogy ki mit mondott, ígért korábban. Ezzel együtt a szavazótól szinte szó szerint vérrel és verítékkel megszerzett voks is "vándorol", és lehet éppen azt erősíti, akit a szavazó éppen nem akart erősíteni.
Ha pedig így lesz, akkor majd megkérdezhetjük: miért is volt mindez?


 Sok helyen tüntettek ismét demokratikus változást követelve. Vajon újra becsapják-e a népet?
(fotó: szekelyfold.ma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése