2013. december 15., vasárnap

Mondd, te mit választanál?

Figyelem! Aki még nem olvasta Dan Brown: Inferno című könyvét, de szándékszik, az az alábbiakat ne olvassa el, mert poéngyilkos tartalom következik!

Nyíregyházán, a Libri könyvesboltban kifüggesztett táblán láttam tegnap, hogy a sikerkönyve(i)k listáját Kálmán Olga: Egyenes beszéd című kötete vezeti, majd következik Dan Brown: Inferno-ja. 
Utóbbit éppen tegnap este fejeztem be. Ugyanarra a kaptafára íródott, mint A da Vinci kód, Az elveszett jelkép, vagy az Angyalok és démonok, de vitathatatlanul izgalmas. Leginkább google mellett ülve érdemes olvasni, és rögtön nézni a helyszíneket, alkotásokat, épületeket.
Vissza az Inferno-ra. Aki nem olvasta, és nem is akarja, annak a lényeg: a "rosszfiú" felismeri, az emberiséget fenyegető végzetes veszély önnön túlszaporodása, amit a bolygó már nem bír el. Megoldást dolgoz ki, és végül kiderül, nem járványt szabadit el, hanem egy olyan génmódosítást (vagy valami hasonlót), ami által a világ népességének egyharmada terméketlenné válik, és ez a jövőben is így marad, visszaállítva egyfajta természet- ember egyensúlyt. Hogy kik lesznek az egyharmadban, az véletlenszerű. A kötet főszereplői ennek kiderülése után inkább úgy foglalnak állást, hogy ez megfelelő megoldás lehetne.
Menet közben azonban még van olyan variáns, hogy a megoldás egyszerűen "ritkítani" a lakosságot. Igen, halálról van szó, ugyanazzal a módszerrel, vagyis véletlenszerűen kiválasztani az áldozatokat. 
"Ha lenne egy gomb, aminek egyszerű megnyomásával ez megtörténhetne a jó cél érdekében, te megnyomnád-e?" - teszi fel a - nem szó szerint idézett - kérdést egyik szereplő a másiknak.
Szakértők szerint a túlszaporodás tényleges veszély, amire előbb - utóbb megoldást kell találni, és lehet, hogy inkább előbb, mint utóbb.
A kérdésem ennek fényében nekem ugyanaz feléd, aki ezt olvasod: megtennéd-e? Lehet te is köztük leszel, lehet valamelyik családtagod, de lehet, még csak egy ismerősöd sem.
Ha a második variánst (a terméketlenséget) nézzük: akkor megnyomnád-e a gombot?

                                       Dan Brown és az Inferno   (fotó: nlcafe.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése