2013. április 10., szerda

Különleges eset

A minap tettem itt közzé egy olyan elektronikus levelet, melyen csak nevetni lehet. A feladó a címzett hiszékenységére apellálva szeretne pénzhez jutni, és ez csak egy a módszerek közül, amikor reménybeli - és gondolom, képzeletbeli - vagyon a "csali".
Nem szokatlan az a módszer sem, amikor valaki azt írja, hogy külföldi tartózkodása alatt kirabolták, se pénze, se iratai nem maradtak, és szorult helyzetében keresi a kapcsolatot, majd később kéri a pénzt. "Normális" esetben ez is csak megmosolyogtatja az embert - mondom, normális esetben, mert ha nem lennének hiszékenyek, akik bedőlnek ennek, valószínűleg nem lenne a vissza-visszatérő próbálkozás.
A minap egy minősített esettel találkoztam - ezt másolom ide alább, kipontozva a "feladó" nevét. Hogy miért pontozom ki? Mert valós személy nevében íródott a levél, aki természetesen semmit sem tud róla. Ami még érdekesebb, hogy a levél is egy valós e-mail címről érkezett, ami ráadásul egy Bihar megyei állami intézményhez tartozik! Sőt, a megadott mobil telefon, és fax számok is rendben vannak, vagyis majdnem, egy-egy szám eltéréssel. Ez gyaníthatóan azért van, hogy megmaradjon a tökéletesség látszata, ha valaki érdeklődne, de mégse jelentkezhessen a keresett személy, így a már meggyőzött kiszemelt esetleg vegye igénybe az e-mail válaszolási lehetőséget - ezzel megadva saját elérhetőségét és tanúsítva segítőkészségét.
Nem tudom elhinni, hogy a nevezett intézmény, illetve a személy nem értesült az ál-levelekről, és azt sem, hogy ez egy egyedi eset.
Már csak azt várom - várnám, hogy jön-e híre valami intézkedésnek, de legalábbis nyilvános elhatárolódásnak, tekintve, hogy éppen a lakosság védelmét, különleges esetekre szóló kiképzését végző közintézményről van szó.
                                                                                                            (Illusztráció: mlmszponzor.blogspot.com)

From: N..... R..... [mailto:svsubihor@yahoo.com]
Sent: Wednesday, April 03, 2013 5:47 PM
To: undisclosed recipients:
Subject: ajutor

Bună ziua,
Îmi pare rău dacă acest mesaj te face griji, am făcut o excursie vacanta cu familia mea la Filipine, dar, din păcate, ne-am jefuit azi-noapte pe drumul nostru se întoarce la hotel unde vom sta. Am pierdut telefoanele noastre mobile, agende, bijuterii, carte de credit și banii pe care îi avem la oameni arma care ne-au atacat.
Poliția nu sunt capabili de a urmări oamenii tunuri și zborul retur nostru lasă în următoarele 48 de ore, asa ca am nevoie de ajutorul tău soluționare a facturilor noastre hoteliere, cu privire 1940.00 dolari astfel încât să putem fi permis pentru a verifica afară și nu ar dori chiar să ratatde zbor sau chiar mai multe nopți petrece aici, așa cum este o astfel de lume oribil aici, în Filipine.
Frumos, lasă-mă să știu dacă vă pot ajuta cu ceva bani? astfel încât i se poate oferi detalii cu Western Union pentru a obține banii care mi la trimis. Te promițând că toți banii vor fi rambursate inapoi la tine, ca imediat ce ne-am întors acasă în condiții de siguranță în timp de câteva zile, Asteptam raspunsul dvs. de favorabil.
Cu deosebit respect,
maior N..... R.....
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „CRISANA” al Judetului Bihor
Serviciul Protectie, Pregatire si Educatie Preventiva a Populatiei 
tel. mobil. 0744260927
fax. 0350814434

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése