2016. május 5., csütörtök

Töltött káposzta fehér lovon

A 24 éves Luka Maksimovic valójában semmi különöset nem csinált akkor, amikor elindult egy Belgrádhoz közeli kisváros, Mladenovac helyhatósági választásán. Nem ő találta ki ugyanis, hogy karikírozza a politikusokat (lásd. a magyarországi Kétfarkú Kutya Párt, izlandi Legjobb Párt) és az általa bemutatott produkciókat is könnyen másolhatta az "igazi" politikacsinálóktól.
De mit is csinált a "politikusi álnevén" Preletacevicnek nevezett művészember (aki civilben zenével és videókészítéssel foglalkozik)?
Már a választott neve is sokatmondó, hiszen pártváltót jelent, és nem is titkoltaérdekeinek megfelelően váltogatja a pártokat, fittyet hányva ideológiáknak, ígéreteknek. Apropó ígéretek: azt is nyíltan hangsúlyozta, hogy mindent megszeg, amit kampányban ígér(t). Fehér öltönyben, fehér lovon járt kampányútjain, arrogáns kijelentéseket tett, kitalált veszélyhelyzetekből mentett ki gyerekeket, fontoskodó semmittevőkkel vette körül magát. Ellenben hangsúlyozta, hogy megvesztegethető és diplomáját pénzért vette. Hogy minél nagyobb népréteget megszólítson, egy szerb mulatós nótából választott magának mélyenszántó üzenetet hordozó mottót: "Nem kóstoltad meg a töltött káposztát".
Mindezek után 20%-os eredményt ért el április végén a "Csak erősen" nevű választási listája, mely országos pártokat megelőzve alakíthat frakciót a helyi képviselő-testületben.
Elemzők szerint az embereknek elegük van a politikusokból, ezért voltak fogékonyak az iróniára. Én azt sem zárnám ki, hogy voltak szavazók, akik talán nem is látták a különbséget.
Nálunk éppen holnap, május 6-án indul a helyhatósági választás kampánya, melyet, ugye, igen megszigorítottak: csak megjelölt helyekre lehet plakátolni, nem lehet kampányrendezvényeket tartani, nem lehet, ajándékokat (golyóstoll, sapka, toronyóra, stb.) osztogatni, nem járhatja az utcát hangszórós kocsi (ez megmarad a toll- és ócskavasgyűjtőknek, illetve az igazi cirkuszosoknak). Megfordult a fejemben, hogy versenyt kellene hirdetni: melyik párt hogyan cselezi ki a szigorítást, illetve melyik párt jeleskedik leginkább a konkurensek lefülelésében/feljelentésében. Mindent összevetve úgy tűnik, a szavazók nyugodtabb kampányidőszakra készülhetnek, de ne legyenek kétségeink: nekünk is fel fogják róni így vagy úgy, ha nem kóstoljuk meg mindezek ellenére azt a bizonyos, nekünk készített töltött káposztát.
 A szerb pártvezér fehérben és fehéren, testőrei körében - a fotó kampányfilmjéből való

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése