2011. június 22., szerda

Rágógumi

Ha egy kicsit leporoljuk emlékeinket, elővillan, hogy Románia mindig vigyorgómosolygó elnöke, Traian Băsescu, mielőtt urnához járultak volna az ő újra választásáról - vagy nem választásáról - döntő voksolók 2009 november 22-én, hosszasan agitált amellett, hogy az ország törvényhozását alkotó 332 parlamenti képviselője és 137 szenátora helyett mindösszesen 300 honatya, és honanya ügyködjön a nép jólétén. Érvei között szerepelt, hogy micsoda mértékben lehetne például visszaszorítani a korrupciót, mennyivel hatékonyabb lenne az ügyvitel, mi pénzt meg lehetne spórolni a "leépítendők" kiadásainak elmaradásával, stb., stb. Nem volt meglepő, hogy a honatyák és honanyák nem repestek az örömtől az ötlet hallatán, és nem álltak önnön kipenderítésük mellé (sosem lehet tudni, ugye, ki kerül lapátra, mert, ha mindig a másikról lenne szó, akkor jöhetne a populista duma- de ki tudja?), de ez nem zavarta a ravaszdit, és saját hatáskörben meghírdette a szavazást. Ami érvényes is lett, egy paraszthajszállal túllépve a minimum-küszöböt. Igaz, ezen belül elsöprő többségben voltak, akik nagy örömmel rúgták volna ki a politikusi elit színe-javát. Rúgták volna, mondom, hiszen már előre megmondták, hogy a referendum csak tájákoztató jellegű eredményt hozhat, a látszámcsökkentésről - a választási törvény módosításával - úgy is maga a parlament kell, pontosabban kellene szavazzon, kétharmados többséggel. Ja, aha. Băsescunak javára volt a nép számára tetszetős téma bevetése, őt újraválasztották, a képviselői létszám csökkentésének pártolásáért pedig virtuálisan megveregette a szavazók vállát, hozzáfűzve: a parlamentnek a szavazási eredmények szellemében kell majd cselekednie. Hát nem cselekedett - de ezen ki lepődött meg? Azóta csend van a témában, köszönik szépen a választók véleményét, töröljék ki vele...
Bár csak jövőre lesz újabb választás, Băsescu megint talált egy jó kis gumicsontot: alakítsuk át az ország megyéit! A mostani 40+Bukarest helyett legyen 8 nagy régió.


Miért lenne jó? Szerinte kevesebb lenne a bürokrácia meg a korrupció. Ezt mintha már mondta volna. Most aztán lehet rágódni, hogy hogyan is legyen, vagy lehetne. Mindenki oszt és szoroz, határokat húzogat. Ha egy kicsit lanyhul a forrongás, itt a legújabb ötlete, hogy Hargita, Kovászna meg Maros megyék alkossanak külön régiót. Legyen egy kis komolyabb magyar "íze" is a vitának, vegyen új lendületet a vitatkozás. Addig sem foglalkoznak azzal, hogy például Romániának 2 hónapon belül el kell számolni az EU-s pénzekkel. Na, pedig ez érdekes lesz - de ne ezzel foglalkozzon  a nép, amikor a székelyföldi megyék még a végén "egyesülnek".
Mondják, ez a huzakodás már a jövő évi választásokra készülődés szele. Hát, lehet, az elemzők biztos jobban tudják. De nincs az még messze? Ki a fene fog emlékezni majd arra, hogy mit ökörködnek most. Hát lesz addig újabb ötletük is, ebben biztos vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése