2011. június 18., szombat

Túlsúly

Június 5-én tartották Budapesten a Németh Géza Emlék-konferenciát. Ezen ott volt Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) korábbi püspöke, jelenleg az Európai parlament alelnöke, aki hozzászólásában (az alábbi idézetek az EP-alelnök sajtóosztályának közleményéből valók, de itt is olvashatók) "a Kárpát-medencei magyarság, a magyar reformátusok, illetve a magyar egyházak múltjáról, nemzetépítő szerepéről és az ökuménia helyzetéről értekezett", illetve "bírálta a Magyar Református Világszövetség és az Egyetemes Zsinat megszüntetését."
E bírálat - vagy mondhatjuk akár ostorozásnak is - során elhangzik, hogy: ...ő maga is kezdeményezője volt a Magyar Református Egyházak Egyetemes Zsinatának. „Most viszont azok, akik a Generális Konvent és az egyesült református egyház mundérjában feszítenek, azok ellopták ezt a múltat, erről hallgatnak. Ma már olyan újfajta egyházat hoztak létre, amely van is meg nincs is, mert nemzetközi jogi szempontból nem létezik a Magyar Református Egyház. Szép dolog, ha kinevezünk valamit Magyar Református Egyháznak, de közben a hivatalos magyarországi egyház megszüntette a Magyar Református Világszövetséget és az Egyetemes Zsinatot, és most egy vezetőség nélküli, a kollektív vezetés megfoghatatlanságában rejtőző irányítás van.”
Kemény szavak attól, aki kezdeményezőként vett részt a világban szétszóródott reformátusok "egyesítésében", vagy mondjuk inkább azt, hogy egymásratalálásnak segítésében (például sok-sok egyéb funkciója mellett 1996-ban a Magyar Reformátusok Világszövetségének elnökévé választották). Érdekes azt hallani, hogy "ellopták a múltat", meg hogy "újfajta egyházat hoztak létre" - a felelősség nem tartozik arra, aki mindennek az alapjait megvetette? Csak az általam ismert térségben tapasztaltakra vonatkoztatok, amikor azt kérdezem: mi vezetett oda, hogy a belső feszültségek majd' szétvetnek egy-egy egyházközséget? Miért csappan drasztikusan a gyülekezetek templomi jelenléte? Meddig tolerálható egy lelkésznél, ha a gyülekezet építése helyett inkább látványos(nak vélt) rendezvényeket mutat fel munkája gyümölcseként, miközben ürül a templom?
"Egy vezetőség nélküli, a kollektív vezetés megfoghatatlanságában rejtőző irányítás van.” - Ennek olvastán bizonyára örültek a célba vett egyházi vezetők. Akár úgy is mondhatta volna, hogy amíg ő ott volt, addig klappoltak a dolgok, a mostaniak ellenben nem sokra jók.
Ezek után nem csodálom, ha a "mostaniak" nem rajonganak az igazságot  - mármint saját, de kizárólagosnak vélt igazságát - osztóért.
És próbálnak szabadulni a befolyásától.
Például a KREK.
Ennek jegyében értelmeztem én a KREK azon határozatát, melyet a tegnapi közgyűlésen hoztak nyílvánosságra, vagyis kinyílvánították, hogy a kerületnek törvényesen megválasztott vezetői testületei vannak, melyeket lehet bírálni, de legitimitásukat kéretik nem megkérdőjelezni. Ha valaki mégis megteszi, azt egyházellenes magatartásnak nyilvánítják, fegyelmi eljárás terhe mellett. Ilyen megkérdőjelezésnek minősül, amikor egy választási folyamat lezárulta után vonják kétségbe egy testület, vagy személy legitimistását.
Vajon miért jutott eszükbe ilyen határozatot hozni? Mert "mint ismeretes Pap Géza erdélyi püspök és Tőkés László a Királyhágómelléki Egyházkerület korábbi püspöke is élt ezzel az ún. post festa fellebbezési módszerrel" - szól a közgyűlési indoklás. "Ha nem szabnának gátat a testületek törvényességét érő támadásoknak, akkor az az egyház egységének ártana"- magyarázta Csűry István jelenlegei KREK-püspök.
Azt hiszem, ez kevésbé udvariasan, de sokkal egyértelműbben így hangzana: tessen már békén hagyni bennünket, és foglalkozzon mindenki a maga dolgával.
Nem lennék meglepve, ha az imígyen túlsúlynak minősített, és a "léghajóból" kidobásra ítélt volt püspök dörgedelmes nyilatkozatban válaszolna erre a merényletre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése