2011. június 2., csütörtök

Táblajáték 2. - Újabb játszma

Hmmm. Milyen jó kis cím lenne ez egy akciófilm-sorozathoz.
Tulajdonképpen ez is egy sorozat, csak nem akció-, hanem vígjáték. Vagy szomorújáték. Vagy paródia.
Itt van ugye ez a tábla, amiről az előző bejegyzésben írtam. Újabb fejlemény: Kolozsvár egykori polgármestere, akit olyannyira szívünkbe zártunk hajdanán elmebeteg megnyílvánulásai okán, és aki pillanatnyilag a Nagy-Románia Párt (NRP) főtitkára - megfelelő ember a megfelelő helyen - Gheorghe Funar ma bejelentette, hogy feljelentést tett a Nicolae Iorga-idézetes tábla ügyében. Mondom, ügyében, tehát nehogy azt tessenek már hinni, hogy a tábla ottléte ellen tiltakozik, hanem a tábla miatt kreált "ügyet" igyekszik kihasználni a NRP-t is, hasítanak egy szeletet a felkorbácsolt nemezti érzelmekre alapozott népszerűség-tortából. Szóval ő azt mondja, hogy a szobor restaurálásával van a baj, mert azt a restaurátorok kényük-kedvük szerint végezték. Emlékezhetünk rá, hogy neki már akkor sem tetszet ez a szobor, amikor polgármesterként ült a városon, mint egy átok, nem véletlenül árkolta körbe és kerítette el annak idején, amikor a román történelem bizonyítékai után ásatott a kolozsvári főtéren. Tudjuk mit talált, de mit is találhatott volna egyebet?! Most elfogadhatatlannak ítéli, hogy a szobor talapzatán lévő táblán 4 nyelven van írva, hogy "Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902. október 12-én." Végül is, meg lehet érteni, hogy zavarja...
Apropó, román történetírás: azt mondja bizonyos Puiu Haşotti PNL(Nemzeti Liberális Párt)-s szenátor, hogy "Székelyföld nem létezik, mivel a román történetírásban nem szerepel". Ilyen egyszerű ez - ha ott nem szerepel, akkor nincs, és kész. És micsoda meglepetés, hogy a román történetírásban nincs benne! A történelem-tudor honatya ezen axiómáját annak okán fejtette ki, hogy Brüsszelben székelyföldi képviseleti irodát nyitottak. Ezt az arcátlanságot és képtelenséget - nincsenek, és mégis van irodájuk! Még a miniszterelnök is teszi az agyalágyultat, mondván, hogy "a kormány nem ismer el olyan entitásokat, amelyek nincsenek az alkotmányba foglalva". Még jó hogy... De mit is mondhatna egyebet, ha el akarja kerülni, hogy kiheréljék. Pedig csak meg kellene kérdezze mentorát, Traian Băsescu államelnököt, aki első kézből tudná neki elmagyarázni, hogy Székelyföld pedig igenis van, ő már hosszabb ideje oda jár zsábályát kúráltatni például a kovásznai gyógyfürdőbe, és ilyen alkalmakkor mellékesen igyekszik egymásnak ugrasztani székely komáit.
Ez a Haşotti még azt is mondta, hogy ő legszívesebben kitagadná Tőkés László EP-alelnököt a román állampolgárságból, mert hozzájárult az iroda megnyitásához. Igen ám, de az alkotmány szerint nem vonható meg az állampolgárság azoktól, akik azt születésükkel alanyi jogon szerezték. Na, így von keblére a hon. És nem ereszt. Mit számít ebben az esetben, hogy ez az iroda hivatalosan nem a Székelyföldé, hanem Kovászna és Hargita megyék képviselete, és e megyék már a román hivatalosságok szerint is léteznek?! A taktika ugyanarra épül, mint amikor Orbán Viktor március 15-i beszéde kapcsán kaptak a szivükhöz a nemzetféltők, olyan mondatok alapján, melyekről bebizonyosodott, hogy nem is a miniszterelnök mondta. (De mondhatta volna...) Mindez nem számít, azóta is felróják neki, amit nem mondott, és hivatkozási alapnak tekintik.
Azt hiszem, pillanatnyilag éppen arról akarják elvonni a figyelmet, hogy a háziorvosok és az Egészségbiztosítási Pénztár között június 1-től nincs szerződés, vagyis a háziorvosi rendszer momentán törvényen kívülinek mondható. Egy beteg országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése