2011. június 10., péntek

Marian Cozma sérelmére elkövetett cselekmény

Bizonyára sokan emlékeztek még Marian Cozmára, azok is, akik nem különösebben kedvelik a sportot, a kézilabdát. A legtöbben sajnos akkor ismerték meg a nevét, amikor bekerült a rendőrségi hírekbe, mint áldozat.

                                                                           (fotó: civishir.hu)
Aztán gyorsan elfogták a gyilkost. Az esettel kapcsolatban a következő kommentárom jelent meg a nagyváradi Bihari Naplóban 2009. február 17-én:

                        Könnyes diadal
Nagy lelki erőről tettek tanubizonyságot vasárnap az MKB Veszprém kézilabdázói, amikor vállalták a spanyol Ademar León elleni Bajnokok Ligája meccset, alig egy héttel azután, hogy csapattársukat, Marian Cozmát meggyilkolták*. Ne sértsük meg az elhunyt nagyszerű sportember emlékét most azzal, hogy felemlegetjük, milyen vérlázító „mértéktartással” kezelte a magyarországi rendőrség az elkövetők személyiségi jogait, inkább azzal, milyen példaértékű volt a román és a magyar sportvezetők és sportszeretők hozzáállása az esethez. A sport.ro csatornán a román(iai) tévénézők is láthatták, milyen elementáris erővel kűzdöttek és nyertek vasárnap délután Cozma emlékére csapattársai, és milyen lelkesen éltette őket, és az elhunytat a veszprémi csarnok nézőteréről mozdulni nem akaró 6000 szurkoló. A sport.ro nézői viszont már nem láthatták, hogy később a magyarországi Viasat3 csatornán (melytől a romániai adó átvette a közvetítést) nyilatkozott Mocsai Lajos. Az edző pontosította: a magyarországi híradásoktól eltérően a bukaresti temetésre érkező veszprémieket nem ezren, hanem tízezren éltették! Számukra nem az számított, hogy Cozma Veszprémben vesztette életét, hanem az, hogy Veszprém sajátjaként gyászolta. Ha valaki szerint az élsport manapság nem tud példaképeket állítani, és nem tud követésre méltó összefogást mutatni, azok számára, íme, itt a cáfolat, mondta Mocsai. A könnyes győzelem utolsó momentumaként az Il Silencio hangzott fel. Az addigi hangzavart teljes csend váltotta fel, csak a trombita hangja szólt...

                                                                 (fotó: sportgeza.hu)

A TV2 Frizbi című műsorának legutóbbi adásában a gyilkosságot beismerő Raffael Sándor nyilatkozott Hajdú Péter műsorvezetőnek - a videó itt megnézhető.
A látottak / hallottak során többször is éreztem, nyílik a bicska a zsebemben - bár ez ebben az esetben nem a leghelyénvalóbb poén...
Már a megjelenése...  Nagyképű, magabiztos, zselézett hajú, és mintha a riportert inkább nyomná a gyilkosság terhe, mint az elkövetőt. Egyszer éreztem meginogni a magabiztosságát, amikor arra kellett volna válaszoljon, hogy miből élt - erre nem is kaptunk egyértelmű választ - ami önmagában egy válasz. De az biztos, hogy neki, vagy valakijének van azért pénze, mert biztosan sokba kerülnek azok az ügyvédek, akik így kiokosították... (bár sokszor fülsértően rosszul  és/vagy fontoskodva fogalmaz, de ezen nem csodálkozom.) Alvilági személy ő is, és "barátai" is, azt hiszem ezen kár lenne vitázni.
Pár részlet.
1. A videó 4.47. percénél: "Ez nem olyan egyszerű, hogy megölt egy embert. Ez egy olyan dolog, hogy ha énvelem megtörtént, akkor bármelyik emberrel megtörténhet egy ilyen." - Egy késelésről, egy gyilkosságról beszél, ha valaki nem tudná.
2. Miért visz az ember magával egy születésnapi buliba egy 18-20 centis kést? Szerintem jogos kérdés, bár csak lehet, én nem forgok olyan társaságban, ahol ez normális. Nem fogják elhinni: előző napról maradt a nadrágjában! - Videó: 5.23 perc.
3. Tulajdonképpen egy békebíróval állunk szemben, aki dulakodókat akart szétválasztani, de mivel minden jócselekedet elnyeri előbb-utóbb büntetését, egy üveggel leütötték - videó: 8.05 perc.
4 . A kérdezettből kérdező lesz, amikor szóba kerül, miből is él - videó: 9.08. Hárít, mellébeszél, ellentámad. Az különösen tetszik, hogy "támogattak engem többen is anyagilag".
5. Ez már röhejes: 2002-ben egy évet kapott garázdaságért, mert "akkor sem tudtam elkerülni egy ilyen diszkóbeli verekedéseket" (sic!) Ezt a jámbor embert mindig megtalálja a balhé. - Videó: 10.11 perc.
6. Gyilkosság percről-percre: az általa már korábban vesén szúrt Cozma "berobban a látóterébe", és halálfélelmet kelt benne. Térdelő helyzetben lábra szúr, oldalra, az orvosi jelentés szerint mégis alulról fölfele, és 1.50 méter magasban találja el Cozmát, szétvágva annak szivét - videó: 20.9 perc.
7. Újabb röhej: ez a balszerencsés ember Svájcban is élt. Riporter: És Svájcban mit csinált? Dolgozott? Kérdezett: Svájcban kint éltem egy barátnőmnél. Világos beszéd - videó: 25.52 perc.
8. Másfél évig tagadott, aztán beismerte. Azt nem mondta el, miért. De: "én minden áron vallomást akartam tenni, és sajnos, csak most jött el arra a lehetőség, hogy ezt megtegyem". - videó: 28.24 perc.
Ezt üzente az elhunyt családjának: "Nagyon régen megszeretném tenni ezt a pár szót a családhoz. Együtt élek és érzek a fájdalmukkal, ami nekem is életem legnagyobb fájdalma. Nagyon sajnálom, hogy meghalt a fiú és tudom, hogy nagyon nehéz elhinni, de nem akartam ezt. Nagyon sajnálom, hogy ez így történt."
Érdemes megfigyelni a végén az ügyvédnő fogalmazását: "védencem elismerte a Marian Cozma sérelmére elkövetett cselekményt" - videó: 30.30 perc. Ügyvédül ez a gyilkosság.
A vádlott felkészült arra, hogy lehet, élete végéig rács mögött kell maradjon.
A Veszprém megyei bíróság várhatóan június 23-án hirdet ítéletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése