2011. június 1., szerda

Táblajáték

Két hónapja, hogy renoválása után újra felavatták Kolozsváron Mátyás király szobrát - erről kicsit bővebben pl. itt.

                                                                                          (fotó: Mediafax)
Aztán egyszer csak megjelent a szobor előtt egy oda nem illő tábla egy történelmi hamisítással, ami igen jellemző a román "történelem-csinálásra" lásd pl. itt.
Ezek után, hogy az is informálódott, aki esetleg eddig nem tudta, miről van szó, néhány szerintem gyenge szem az ügy láncában:
-miként lehet az, hogy az "illetékesek" ismeretlen tettes ellen kezdenek nyomozást a mindenféle engedély nélkül, tehát törvénytelenül kihelyezett tábla ügyében, mikor rendőrök járőröznek, meg térfigyelő kamerákkal van ellátva a szobor környéke, így elméletileg minden történést vissza tudnak nézni, minden személyt azonosítani tudnak?
-ide illő megfogalmazás-e egyáltalán, hogy a nyomozást az "illetékesek" kezdték el? Meglehet, éppen ők azok, akik félre néztek éppen akkor, a mikor a táblát a szobor elé tették...
-hogyan lehet az, hogy a táblára virágot tevő, ezért "rendre" utasított magyar nagykövetet is látta a rendőr, meg az a román bácsika is látható sok-sok felvételen, aki nemzete színeivel díszített szalagot tett a szoborra, csak éppen azokról nincs semmilyen dokumentum, akik a táblát vitték/tették le?!
Költői kérdések, persze, színjáték az egész.
Most annak apropóján hoztam szóba, hogy egy videómegosztón poénos film látható (itt) arról, hogy milyen szövegeket lehetne, vagy lenne érdemes erre a táblára kiírni. Ez legalább vicces - egy röhejes ügyről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése