2011. június 13., hétfő

Alternatívák

Az ugye nyílvánvaló volt, hogy nem véletlenül alakult meg, és kezdett egyre jobban erősödni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, miután egyre jobban erősödött Magyarországon a Fidesz. Erdélyben a Szász Jenő-féle Magyar Polgári Párt alkalmatlanná vált a Fidesz érdekek a "magyarság érdekeinek" védelmére, pontosabban az alternatíva szerepét eljátszani az RMDSZ-szel szemben - tehát az sem volt meglepő, hogy a Fidesz kétharmada után gyorsan léptek, és előbb csak sejteni engedték, majd ki is nyílvánították: jön az újabb romániai magyar párt, mert immár újabb alternatíva kell.
Alternatíva lesz tehát immár, csak legyen az is, akinek még lesz kedve jövőre szavazni.
Az sem volt kétséges, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez szükséges feltételeket teljesíteni fogják, mint ahogy az sem, az RMDSZ nem fogja ezt tétlenül nézni (mint ahogy annak idején az MPP-nek sem üdvrivalgott), és megpróbálja akasztani a kereket. Nem nagydobra verve, elvégre 20 évnyi tapasztalatot már szereztek abban, hogyan kell a Balkánon politizálni. Éppen ezért meglepett, amikor olvastam, hogy az RMDSZ bukaresti elnöke, meg a szövetségi elnök tanácsadója nemes egyszerűséggel nem csak "tanulmányozta", de le is fénymásolta az új pártot aláírásukkal támogatók névsorát! Hát ennél azért dörzsöltebb, vagy inkább elegánsabb "eljárásra" számítottam. Ráadásul attól a román ügyvédtől kértek/kaptak erre meghatalmazást, aki maga megóvta az új párt bejegyzését. És kérdés, hogy kaphattak-e egyáltalán legális "felhatalmazást" ilyesmire, szabad-e betekinteni ebbe a névsorba?
Hát az csak természetes, hogy Tőkés László EP-alelnök, az új párt bábája azonnal tiltakozott, és a szerkesztőségekhez eljuttatott szövegéből azt is megtudhattuk, hogy:  "Ezek után az is nehezen hihető el, hogy az RMDSZ-es vezetésű Pénzügyőrség – hosszú heteken át – „a feketemunka elleni küzdelem” jegyében ellenőrizte az erdélyi demokráciaközpontok könyvelését, és hogy nem megrendelésre „szivárogtatták ki” – egyébként törvénytelenül – egy központi román napilapnak (Evenimentul Zilei) az így begyűjtött pénzügyi adatainkat." Hmmm. Hát, bizony, ez sem elegáns. Persze, nem kell itt félteni egyik oldalt sem. Mert azért abban is van valami báj, mikor a volt püspök az RMDSZ korábbi elnökével parolázva alakított összefogás listáján az EP-tagságig, majd az EP alelnöki székéig jutva a demokrácia megcsúfolását emlegeti...
A tiltakozását azzal zárja, hogy: "erdélyi magyar közösségünk többet érdemel."
Na, ebben egyetértünk....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése