2011. november 2., szerda

Megyekóválygás

Jóban van Bihar és Hajdú-Bihar megye.
Nagyon helyes.
Talán már túlzásba is viszik az udvariaskodást odaát, mikor állandóan lebihoroznak bennünket még a magyar olvasóknak szánt kiadványaikban, meg plakátjaikon is.
Itt egy újabb akció. Egy újabb állomás. A debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ indított egy Megyejárás nevű akciót, melyben teret adott a megye városainak a bemutatkozásra. Amikor azok elfogytak - de gondolom, a megpályázott pénzből még volt költenivaló - gondoltak egy merészet, és a szomszédokat is meghívták. No, így mutatkozott már be ott Margitta, aztán Szalonta. Most következik Érmihályfalva, aztán majd Székelyhíd, és végül Élesd.
Aki már vett részt olyan rendezvényen, amelyen ilyen "bemutatkozás" volt a téma, az tudja, milyen lehengerlő a lelkesedés iránta, meg tömeges az érdeklődés... Ez sincs másképp a hírek szerint, de ki meri lemondani a meghívást ilyen nagy megyeközi barátság idején, amikor határokon átívelően újra rátalál magyar a magyarra?! (Elnézést, de olyan magamat is magammal ragadó tudok lenni :)
Kisebb összegben fogadnék rá (csak azért kicsiben, mert nem szokásom a fogadás, úri ember egyébként sem fogad biztosra), hogy pénteken, amikor Érmihályfalva lesz az áldozat a bemutatkozó, népesebb lesz a küldöttség, mint a közönség. Nem baj, megnézzük egymást, volt már ilyen. Ők meg ezt is beírhatják, hogy megvolt.
A gondos szervezési munka bizonyítéka maga a meghívó.
Arról már írtam pár napja, hogy a térképek furcsa találmányok. Arról is kicsit még korábban, hogy a határon belüli kollágáknak nem erősségük a határon kívüli földrajz és helyismeret. A kettő elegye az alábbi. Ezen a meghívón van egy térkép, mely ábrázolja a két megyét, rajta kiemelten ugye Debrecent, és a meghívott, illetve a meghívás előtt álló bihari városokat:
Szalonta, Élesd és - legyünk nagyvonalúak - Érmihályfalva helyét még elég pontosan bejelölték. Ellenben Székelyhídat kb. Nagyváradra, Margittát meg Szalárdra költöztették. Alább a sárga nyíl a különbséget, a zöld pont pedig a kb. valós helyet próbálja mutatni:
Nem nagy ügy. De tekintve, hogy mekkora léptékű a térkép, ezek a kb. 30-40 kilométeres eltérések már szembetűnőek. Nekem. Meg az, hogy ennyire odafigyeltek erre. Végül is nem várhatjuk el, hogy ismerjék Bihar (vagy Bihor) megyét, de elég lett volna csak egy google-térképet kinyitni. Hát, kábé ennek megfelelő irántunk tanusított érdeklődésre számítok.

1 megjegyzés:

  1. Feltétlenül számolj be arról, milyen volt a nagy bemutatkozás. Egy-két tippem nekem is van, amire szivesen kötnék fogadást.

    VálaszTörlés