2011. július 8., péntek

...és lőn világosság

Az idei érettségi eredményeinek alapján arra a következtetésre jutott az oktatási minisztérium államtitkára, hogy differenciált vizsga bevezetésére lenne szükség. Vagyis szerinte a szak- és az elméleti középiskolák végzősei nem ugyanazokat a tételeket kellene kapják.
Hogy ennek milyen igaza van?!

Kár, hogy csak azután jött rá erre, hogy a románai érettségizők több, mint fele megbukott. Mert például akkor is el lehetett volna ezen tűnődni, amikor megszüntették a szakiskolákat, és minden diák egyszeriből liceumi tanuló lett. Vajon miért nem ment, vagy miért nem jutott be az a diák eleve liceumi osztályba? Feltételezhetően azért, mert nem volt alkalmas rá = nem alkalmas az érettségit így sikeresen letenni. Erre mi történik vele? Arra ébred, hogy mégis licist csináltak belőle!
A magam részéről remélem, hogy ez a megvilágosodás tovább folytatódik. Ehhez nem is kellene semmi egyebet tenni, csak a sok-sok további közös gondról megkérdezni egy "egyszerű" tanárt, igazgatót, szülőt.
Arra nem is merek gondolni, hogy ez már nekik is eszükbe jutott, netalán már meg is tették, mégis ilyen lassan gyúl a fény...

2 megjegyzés:

  1. ...ezen kivül sürgősen jogot kellene adni minden közép- és felsőfokú oktatási intézménynek, hogy saját belátása szerint a színvonalának megfelelő felvételi vizsgát alkalmazzon. Így aztán lenne valamilyen szelekció már az elején. Mert a jelenlegi szelekciós rendszer fabatkát sem ér és nonsense. Lehet, hogy egyes egyetemeken kevesebb lenne a diák, viszont lenne az ott szerzett diplomának értéke és rangja. Netalán könnyebb lenne elhelyezkedni is vele.
    Mondok példát a jelenlegi helyzet visszásságára : ha egy gyerek egy olyan liciben érettségizett, ahol jól lehetett puskázni és magas az érettségi átlaga, netalán a 4 év átlaga is magas, mivel az iskolájában könnyen dobálták a tízeseket, akkor símán bekerül egy olyan egyetemi szakra, akár tandíjmentesen, ahova esélye nincs bejutni egy olyan gyereknek, amelyik egy erős liciben végzett, ahol tudni is kellett a jegyért valamit.
    Tanulság a szülőnek: Gyenge liceumba kell íratni a gyereket,hogy nagy legyen az átlaga, és ha azért azt akarjuk, hogy ne csak bambuljon 4 éven keresztül, akkor vegyünk neki különórákat. Így nagyobb az esélye. Hát ilyen világot élünk. Akárhogy is nézzük, az "átkosban" jobban működött ez a dolog.

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    Terez anyunak
    Szerintem mindenek előtt akarat kellene a rendszer megváltoztatására. Politikai és szakmai egyaránt. Ha ez lenne, nincs kétségem, hogy jobbító ötletekből nem lenne hiány.

    VálaszTörlés