2011. július 14., csütörtök

Dubajozzunk még egy kicsit

Bár mára egészen más témát terveztem, de Terez anyu hozzászólása az előző bejegyzésemhez arra utal, nem voltam elég egyértelmű. Lehet, nem csak ő érzi így, ezért nem csak válaszolok neki, de folytatom ezen a felületen. (Tényleg, másoknak nincs véleményük - még ehhez sem??? Na, ezt nem hiszem el...)
Szóval Terez anyu nem érti, szerintem milyen gondok várnának megoldásra a témában.
Magyarországnál maradva egyelőre, ha jól tudom, van törvényük arra, hogy a prostítucióban "dolgozók" számára úgynevezett türelmi zónákat kell kijelölni, ennek ellenére nem jelölnek ki. Ez talán még érthető is lenne, mert egyik város, vagy budapesti kerület sem vállalja fel ezt a "megbélyegzést". Már pedig amiért halasztgatják - amire törvény is van - attól a prostitució még él és virul úton, útfélen.

                                                                                            (fotó: rtlklub.hu)
Talán emlékeztek rá - és nem is sokára újra téma lesz, ebben biztos vagyok - hogy a magyarországi Forma1-es futam idején micsoda "piaca" van a lányoknak, mennyi "vendégmunkást" is importálnak arra a hétvégére a magyar kerítők. Még videós tudósításokat is szoktak bemutatni a tévék arról, hogy micsoda kis ideiglenes deszka-barakkokat építenek a "légyottokra". Pedig a kerítőkkel szemben még szigorúbb szabályozás van. Sőt, nem is szabályozásról kell beszélni, hiszen egyenesen tiltott a munkájuk. Hiszen a dubajozás kapcsán sem a lányok ellen indult eljárás, hanem az őket kiközvetítőkkel szemben. Na, akkor most mi is van? Mit szabad és mit nem? Kinek szabad, és kinek nem? Belföldön lehet, és külföldön nem? Vagy fordítva? Legyen teljes tiltás, vagy szabad a vásár? Legyen törvényes keret és ellenőrzés - értem ebben például a nyílvántartást, a rendszeres orvosi vizsgálatot, vagy gyeplőt a lovak közé, és hadd szóljon - már elnézést. Egy dolog biztosan nem fog megtörténni: nem lehet felszámolni a prostitúciót - azt hiszem ebben megegyezhetünk. De lehet vele - nem találok jobb kifejezést - együtt élni azoknak is, akik nem tartanak rá igényt, de elfogadják, hogy a világ velejárója volt, és lesz is.
Gondoljunk csak a Hunyady Sándor könyvéből 1977-ben készült, Makk Károly által rendezett Egy erkölcsös éjszaka című filmre, mely még a Magyar Filmkritikusok Díját is elnyerte 1978-ban, amikor még javában uralkodott az "erkölcsös" szocializmus! Bár "ARRÓL" (is) szól, jó film, olyan jó "békebeli" hangulata van, kiváló színészekkel.
De, hogy ne menjek messzire, és beszéljünk a mi környékünkről is: ki nem látta még az út mellett álló lányokat a nagyváradi Borsi úton,  az Aradi úton, vagy a biharpüspöki vasúti híd alatt? Nem lehet, de mégis. A rendőrség néha napján razziázik, néhányukat begyűjti, pénzbírságot szab ki, aztán elengedi őket. Azok meg mennek vissza még azzal a lendülettel az utcára. Szerintem a büntetést sem fizetik be.
Aki a városon - úgy értem Nagyváradon kívül is jár, az láthat lányokat Bihardiószegen, vagy az ottományi kanyarban, de akár Szalonta, vagy Belényes felé is. Egyeszer beszélgettem egy rendőrrel, akinek a körzetéhez tartozik az egyik ilyen útszakasz. Ott dolgozott/dolgozik egy magyar állampolgárságú (!) lány. Időnként igazoltatja (nem, mintha nem ismerné), megbünteti - de az sosem fizet, és mint magyar állapolgárral, nem is tud mit kezdeni vele - mesélte a zsaru. Így elvannak.
Akkor most van prostitúció, vagy nincs? Persze, ezt nem komolyan kérdeztem, persze, hogy van - de akkor miért nincs hivatalosan? Keretek között, ellenőrzötten. Ismételhetném a fenti kérdéseket - melyek közül talán a legfontosabbanak az orvosi ellenőrzés lehetőségét tartom (azon kívül természetesen, hogy kiskorúak ne vehessenek részt a bizniszben).
Azt hiszem, így egy nekifutásra, soroltam elég gondot.

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a magyarázatot. Persze, így már értem, mire gondoltál a megoldandó problémákra célozva. A dubajozás a fennebb felsorolt helyzetelemzésektől kissé távol esik. A luxuskúrvák valőszínüleg ellenőrzöttek egészségügyi szempontból. Gondolom, másképp rontanák a kiközvetítő cég jó hírét. Hát igen, igazad van. Az egészégügyi ellenőrzés nagyon fontos lenne mindenképp. Most elsősorban nem a pasikatért aggódom, akik megállnak egy útszéli lánynak, de gondolok azokra a gyanútlan feleségekre, akik ártatlanul fertőződnek meg. A prostitúciót mindenképp szabályozni kéne, egyetértek veled. Megszüntetni úgysem lehet. Akkor inkább a piros lámpás negyedek. Ami most van, az tarthatatlan. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hol van az esze annak a kangörcsös pasinak, aki felvállal egy afféle kockázatot, ami egy ilyen kalanddal járhat. Csak egy tippem van, hogy hol lehet...

    VálaszTörlés
  2. Sírok. Már megint hova lett? Mármint a kommentem. Merthogy én nem látom. Az este írtam és nincs sehol. Később beírom újra.

    VálaszTörlés
  3. Igen ebben sok igazsag van ,de azon gondolkodom hogy hova is jutottunk mar, hogy a bunt legalissa kell tenni?!

    VálaszTörlés
  4. Névtelennek:
    Hát mit mondjak erre? Ha a fejünket a homokba dugjuk, attól még a prostitució létezik. Igazad van, az embernek sérti a morális érzékenységét a legalizálás gondolata. Viszont ha ellenőrzés alatt van, legalább kevesebb kárt okoz. Emberemlékezet úta minden kultúrában létezett, megszüntetni soha senkinek nem sikerült. Sokat gondolkoztam ennek a magyarázatán. Lehet hogy az EMBER mégsem monogám állatfajta? :))) A természet nagy úr, moralitás, erkölcs, tíz parancsolat ide vagy oda...

    VálaszTörlés
  5. VÁLASZ
    Terez anyunak
    -Bizony, ezen én is sokszor gondolkodom útközben, hogy micsoda gusztusuk van a férfi "kollégáknak" -egyik-másik útszélén álló nő/lány/sokszor kislány (elnézést minden nőtől) olyan bűn-ronda... és akkor még nem is beszéltünk a körülményekről. Bár ilyesmiről nem is igen lehet beszélni...

    VálaszTörlés
  6. VÁLASZ
    Névtelennek
    -Vannak bűnök, melyekről nem akarnak "leszokni" az emberek.

    VálaszTörlés