2012. január 7., szombat

Hamis

Melyikünk nem gondolt még arra, hogy milyen jó lenne egy kis pénzt csinálni? Nem keresni, megdolgozni érte, sőt, még csak nem is nyerni - bár az sem lenne rossz - hanem a szó szoros értelmében csinálni. Ezt hívják pénzhamisításnak. Vagyis csak hívnák, mert ugye nem tesszük. Ugye?!
Láttam az este az egyik híradóban, hogy lefüleltek egy pénzhamisító bandát, akik táskaszámra csinálták a pénzt (forintot), színes fénymásolóval. Aki odafigyelt, az könnyen rájött a turpisságra, mert nem volt benne semmi biztonsági elem - na, de melyikünk az, aki zsigerből figyeli a pénzeken a biztonsági elemeket? Ebből következik, hogy egy darabig ment a bolt, de csak lebuktak. Előbb-utóbb így szoktak járni a pénzhamisítók.
De mi van akkor, ha valaki nem hamisít pénzt, mégis ráfázik?
Ugyanaz a híradó, sőt, rögtön az ez után következő hír.
Egy pasas nagyobb összeget vett fel euróban egy OTP-Bankban (azért írom ki a nevét, mert a hírből is meg lehetett tudni), amit azon melegében átvitt egy másikba, hogy ott számlát nyisson. Eddig semmi különös, ámde a meg nem nevezett második bankban ellenőrizték a lóvét, és kiderült, hogy főszereplőnk az OTP-s csomagban egy hamis bankót is kapott!
Érted!?
A banktól!
                                                                                    (Illusztráció: bigyoshop.hu)
Kinek jutna eszébe ellenőrizni a banktól kapott pénzt?!
A megszólaltatott férfi természetesen visszament a panasszal, meg a falcs ejuróval. Azt mondták, hogy visszaveszik a hamis pénzt (amivel szerintem el is ismerik vétségüket), és méltányosságból (oh, jaj!) kifizetik értékének felét jó pénzben. Igen, jól olvastad - a felét. Ez 100 euró kárt jelent az ügyfélnek, aki semmit nem tett, csak pénzt vett fel a banktól. Amelyiknek ő a legfontosabb - vagy valami hasonló reklámszöveget szoktak nyomatni a képünkbe. A károsultat (meg engem is) ez felháborította, és azt tartaná méltányosnak nevezhetőnek, ha ő szó nélkül hagyná a történteket, miközben megkapja a pénzét. Mindet.
A riportban el nem hangzott, de szerintem természetes kérdések:
-hogy jutott hamis bankjegy a (egy) bank pénztárába?
-hogyan adhat ki a (egy) bank hamis pénzt a kezéből?
-egy civil polgárt ilyen esetben azonnal vizsgálni kezdenek, hogy honnan juthatott hamis pénzhez. A (Egy) bank hogyan engedheti meg magának, hogy ahelyett, hogy a legnagyobb csendben elsimítsa az ügyet, még acsarkodjon?
Állítólag napokon belül rendezik az ügyet.
Ami szeptember óta húzódik.
Ha a kliens vitt volna hamis pénzt, nem húzódott volna eddig. És a sajtó nyílvánossága sem kellett volna a megoldásához.

3 megjegyzés:

  1. "Kimentek a tankok, bejöttek a bankok !"- valamelyik radikális szervezet használta ezt a mondást, utalva arra, hogy az egyik rablót felváltotta a másik. Ha mással nem is, ezzel a szlogenjükkel egyetértek...
    Karcsi

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    Karcsinak
    -...és például ebben a bejegyzésemben is olvas(hat)tál róla: http://blogopedusz.blogspot.com/2011/09/megszallas-alatt.html

    VálaszTörlés
  3. ....tényleg ott olvastam !

    VálaszTörlés