2019. szeptember 23., hétfő

ÁramÜtés, zárlat, kisülés

Régebben írtam arról, hogyan esett meg, hogy kifizetett villanyszámla mellett több alkalommal is le akartak kapcsolni a hálózatról - ITT. Aztán arról is, már ez évben, miként lepleződött le az az álorvos, kire páciensei nem panaszkodtak, egy szinte semmiségen bukott le - ez meg ITT. Hogyan kapcsolódik a két téma, mármint az áram meg a hamis diploma? Úgy, hogy a múlt héten tették ki állásából a romániai villamosenergia-hálózatot birtokló Transelectrica cég igazgatóját. Kilenc hónappal korábban foglalta el a vezetői állást Marius Dănuţ Caraşol, aki, mint kiderült, az igazgatóságra pályázva hamis diplomát mutatott be, pontosabban egy hamisítványról készült másolatot csatolt a dokumentációjához. A bukaresti Műegyetem jelezte ugyanis, hogy a szóban forgó csak bejárt a tanintézmény óráira, de nem diplomázott le, sőt, az ország egyetlen egyetemén sem állítottak ki olyan diplomát számára, ami kellett volna a poszt elfoglalásához. Ráadásul a hamisítvány is elég gyérre sikeredett, annak keretezésére nem a mérnöki végzettség, hanem az érettséginél használatos úgynevezett nyomdai rámát használták. A 45 éves és Teleorman megyei (micsoda véletlen lehet ez is, hiszen oda való az ország legutóbbi, éppen dutyiban veszteglő mumusa, Liviu Dragnea is) igazgató, pontosabban volt igazgató ellen okirathamisítás vádjával indult nyomozás a cégtől meg azért rúgták ki, mert, idézem: "a nyilvánosságra került információk hatással vannak a vállalat megítélésére, és óvni akarják a vállalat hírnevét a befektetők előtt". A magam részéről két kérdést ajánlanék a nyomozóhatóság figyelmébe. 
1. Mért kellett 9 hónap - mert addig tartott, a kinevezéstől számítva - hogy egy diploma hitelességét, illetve hiteltelenségét megállapítsák? (Persze az sem elhanyagolandó, milyen kapcsolatok révén szerez be az ember egy olyan "diplomát", ami jónak tűnhet egy ilyen tisztség betöltéséhez). 
2. Mi lesz az eltelt hónapok alatt az igazgató számlájára érkezett több mint 340 ezer lejes jövedelemmel? Ha egyéb információ nem is, de ennek az összegnek a mértéke már csak-csak feszültséget kell keltsen a hálózat használóinak körében is, akiknek az ehhez képest porszemnyi számláik kifizetése is sokszor gondot jelent.
                          Az a bizonyos diploma (fotó: libertatea.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése