2012. április 29., vasárnap

Marian Cozma feltámadására várva

Megszületett a másodfokú itélet a Marian Cozma meggyilkolása ügyében. Nem sorolom újra az egész történetet, az itt, meg az itt található korábbi irásaimból, meg azokból, melyekre belőlük tovább lehet lépni, vissza lehet fejteni az egészet. A lényeg, hogy korábban, első fokon életfogytig tartó börtönbüntetést kapott az első rendű vádlott Raffael Sándor, és a másodrendű vádlott Németh Győző is. Most, másodfokon mindkettejük büntetése 18 évre apadt, a harmadrendű Sztojka Iváné pedig a korábbi 20-ról nyolcra. Egyik esetben sincs kizárva, hogy jó magaviseletük még kurtit ezeken. A veszprémi biróság első fokon hozott itéleteit a Győri Itélőtábla másitotta meg, a bűncselekmények átértékelésével - részletek pl. itt.
                           A vádlottak az első sorban, a biróságon              (fotó: hir24.hu)
Csodás dolog az igazságszolgáltatás.
Az enyhitést hozó indoklás szerint "az ölési cselekmény indulati jellegű volt". Ez jó, szerintem ennek az elolvasása is indulati jellegű reakciót vált ki.
Olvastam olyan kommentárt, miszerint nem véletlen - hogyan is lehetne az? - az enyhités, hiszen a vádlottak roma nemzetiségűek, az EU pedig igy is orrol Magyarországra, hogy ezt a kisebbséget nem EU-konform módon kezeli. Ha valóban igy van, mármint, hogy ez befolyásolta a másodfokú itéletet, akkor ennek nagyon rossz üzenete van - a kisebbség, és a többség felé is. Bárhogy is van, az biztos, hogy hallottunk nem is olyan régen olyat, hogy többrendbeli rablásért kiosztottak életfogytig tartó börtönt. Meg arról is hallunk eleget, hogy mennyire védeni kell az életet, például még a meg sem született magzatét. Talán a már megszületettet is jobban kellene, például úgy, hogy a gyilkosságot ne lehessen kimagyarázni. Még akkor sem, ha kitűnő az ügyvéd, meg elvárja az EU.
A hirekből arra nem derül fény, hogy tekintettel a gyilkosok büntetésének enyhitésére, mintegy ellentételezésként, sikerült-e elintézni, hogy a "sértett" Marian Cozma az eredetileg a végitélet napjára megigértnél hamarabb támadhasson fel.

1 megjegyzés: