2011. szeptember 2., péntek

Pusztítják

Újabb fejlemény "híd ügyben": honismereti konferenciát tartottak a hét végén a Békés megyei Mezőhegyesen. A tervezett témába nem illeszkedett be, de az érmihályfalvi Kovács Rozália helytörténész soron kívül kért és kapott szót, hogy elmondhassa rövid értekezését - melyet 21 fotóval egészített ki - a lerombolt hídról. Íme az általa elmondott teljes szöveg:
                         Megint pusztítják örökségünket
Aki az erdon.ro-t és a Bihar megyei újságokat olvasta, bizonyára értesült róla, hogy egy műemlékértékű tégla hídat zúztak szét a román-magyar határátkelő felé vezető országúton. Az út nemzetközi minősítésű, néhány éve aszfaltozták újra, tették rendbe, átvezetett egy egylyukú téglahídon, mely alatt a Csíkfolyás nevű patak folyik. A patak, a híd Érmihályfalva és Érsemjén határán van, illetve volt. A hídon súlykorlátozás volt, 3.5 tonnánál nehezebb járművek nem haladhattak át rajta, ezt csak a homokot szállító teherautók nem vették figyelembe, ezek szétnyomják az utakat, a városon áthaladva szétrázzák a házakat, melyek előtt áthaladnak. Van aki úgy tudja, a híd ennek következtében repedt meg. Az útászok csináltak a híd mellett egy elkerülő szakaszt, ide terelve a forgalmat. A masszív, téglából épített, szép, boltíves szerkezetű hidat pedig lerombolták, szétzúzták. Napokig tartott, míg sikerült szétrombolni,szétzúzni, hatalmas darabjai szerteszét vannak, láthatjuk a képeken is. Az önkormányzatoknak nincs beleszólásuk az útászok munkájába,az útfelújításokba. A lakossság is csak az arra járóktól értesült nagy felháborodással a történtekről . Hogy felújítják? Hogyan? Mikor? Erről nem tud senki semmit. Épített örökségünk újra szegényebb lett egy szép „magyarvilágbeli” építménnyel.

A legutóbbi állapot, hogy a meder egykori helyén egy hatalmas henger van, itt-ott terméskövekből álló támfallal megerősítve:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése