2017. augusztus 31., csütörtök

Messze eshet az alma a tanévkezdéstől

Olvasom, hogy: "Ettől a tanévtől kezdődően Románia is csatlakozik az Európai Unió iskolai programjaihoz, s az eddigi tej-kifli program is ennek megfelelően zajlik majd." Ez tuti így lesz, mert a kormány megszavazta. Hogy pontosan mikor, azt - bevallom - nem tudom, a hír augusztus 22-én jelent meg a sajtóban, tehát nem sokkal korábban. A folytatás: "az európai programnak két komponense van, egyrészt gyümölcsöket és/vagy friss zöldségeket, továbbá tejet vagy tejtermékeket, illetve péktermékeket osztanak az iskolásoknak, másrészt ennek kapcsán egészséges étkezésre is nevelik a gyerekeket." Nagyon helyes, a mi gyerekeink sem alábbvalók, mint az EU többi gyerekei. Nagyon jól látja a kormány, mely, ugye, mégis csak egy komoly grémium, amit az megszavaz, biztosan úgy lesz. "A programot az állami költségvetésből, valamint uniós pénzalapokból fogják finanszírozni, a pontos összeget minden évben kormányhatározatban szögezik le." Előrelátóak is, hiszen ki tudja, jövőre mi mennyibe kerül, ezen nem akadhat fent egy ilyen jó kezdeményezés. Azt is tudjuk, hogy az uniós határozatok felülírják az egyes országok belső szabályzóit, tehát: "a határozat felülírja a hazai tej-kifli programot szabályozó eddigi rendelkezéseket, viszont a közbeszerzési szerződésekre a megkötésükkor érvényes jogszabályok érvényesek." Így helyes, végtére is EU-tagok vagyunk.
Ha azt gondoltad, a végére azért mégiscsak kiderül, hogy nem feltétlenül a kormány dicséretéről fog szólni ez a bejegyzés, nem csalódsz. A hír ugyanis így fejeződik be: "A csatlakozást (mármint a programhoz történőt) leszögező rendeletet követően harminc napon belül kormányrendeletben kell meghatározni a gyakorlatba ültetéshez szükséges intézkedéseket."
No, ha az augusztus 22-t vesszük alapul és kiszámoljuk ezt a 30 munkanapot (hiszen mégsem várható el, hogy ünnep- és szabadnapokon is dolgozzanak az egyébként bizonyára serény kormányhivatalnokok), akkor az éppen október 3-ra esik. Ha feltételezzük, hogy a hír megjelenése pár nappal lemaradt magától a döntéstől, még akkor is szeptember végén vagyunk. De még ha a hétvégéket is, tehát minden napot beleszámolunk a 30-ba, akkor is szeptember 21. jön ki. 
Mint olvastuk, a határidő csak "a gyakorlatba ültetéshez szükséges intézkedések meghatározására" szól, hol van(nak) még a bizonyára szükséges közbeszerzés(ek) a kiosztandó gyümölcsökre, azok szállítására, miegyébre? Aztán nem lenne meglepő, ha a közbeszerzési eljárások végén lennének óvások, fellebbezések, megismételt eljárások, melyekkel újabb napok, hetek, hónapok múlhatnak el. Közben pedig igen megrothad az a gyümölcs, amit a gyerek meg kellene kapjon a tanév első - vagy már ki tudja majd hanyadik - hetében. 
Lehet, hogy a kormánynak nem szóltak, hogy a tanév időtlen idők óta (tehát már akkor is, amikor annak tagjai iskolások voltak) mindig szeptember közepén kezdődik?!
                                  Majd meglátjuk, mikor lesz ebből almaevés...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése