2017. augusztus 1., kedd

5 nap Jamaica – tizenhetedjére is

    Rencz Norbert
17. alkalommal rendezte meg a mindenki által ismert Ladánybene 27 zenekar a Reggae Camp elnevezésű fesztivált, idén Cegléden, a strandfürdő területén.
Sokak fejében már a reggae zene nevének hallatán kételyek jelentkeznek, ugyanis általános sztereotípia, hogy a Jamaicán kifejlődött, afrikai gyökerekkel rendelkező zenei irányzat kéz a kézben jár azzal az organikummal, melynek fogyasztását a Camp szabályzata is természetesen tiltja. Méghozzá az első helyet foglalja el a házirend tiltólistáján. Természetesen vele jár, hiszen sok arc le sem tagadhatná a mosolya alapján. Viszont 5 nap alatt egy hangos szó nem esett, a szó legszorosabb értelmében. Ez természetesen nem feltétlenül a bódultság miatt volt így. Mindenki békességben töltötte az idejét, és felhőtlenül. Hogy ehhez milyen mértékben járult hozzá a jamaicai bárányok fő tápláléka, nem igazán lehetne pontosan utána járni. De nem is kell.
5 nap úgy telt el, hogy egy pillanatra sem zökkentett ki semmi a nyugalomból. Pedig a Camp szervezők gondoskodtak arról, hogy a camplakók ne ücsörögjenek egy percig sem csendben. 5 helyszín volt kialakítva a stílus szerelmeseinek. És itt most nem csak az érdeklődőkre gondolok. Elsőként a DubYard-ot említem, mely irányába zenei ízlésem révén elfogult is vagyok. A DubYard, ahogyan a neve is mutatja, a dub stílust népszerűsítve dübörgött 5 napon keresztül, majdhogynem szó szerint. A fákkal övezett terület közepén lévő tisztáson foglalt helyet a Dubapest HiFi által biztosított sound system, mely az elektronikus zene kedvelőinek véleményem szerint kivétel nélkül tetszett/tetszene. A DubYard-on naponta több mint 10 selector (DJ) váltotta egymást, 2 - 3 óránként, déltől kezdődően hajnali 4 - 5 -ig. Néha csak pár embernek zenéltek, hiszen délután mindenki a strandon élvezte a napot, de erről később. Tehát, ez a kis tisztáson kiépített zeneszentély nulla, azaz nulla költségvetésből üzemelt. A fellépők nem pénzért csinálják. Szerelemből.
A Reggae Camp korábbi helyszínei is víz közeli területek voltak. Nem volt ez másképpen most sem. Az egész heti karszalag (aminek az ára egyébként egy nagy fesztivál bérlet-árának a töredéke) feljogosított a strand bármikori látogatására is. Természetesen nap közben a camplakók többsége a strandon töltötte az idejét, ahol szintén a zene uralkodott. A StrandSystem bakelit lejátszóinál is váltották egymást a művészek, pár óránként. Eközben természetesen mindenki azt csinálta a strand területén, amit bárki más – semmi fárasztót. A strandra érkezők, akik nem a fesztivál miatt látogattak ki, csodálkozva nézték a vízben ázó raszta tincseket, és a dancehall táncos lányokat. Vagy talán csak azon merengtek el, hogy nem Isten ellen való dolog ez, ahogy egy barátom fogalmazott. A hangfalakból persze dübörögtek a kb. 40 évet felölelő roots, dub, dancehall, reggaeton zeneszámok, melyek között mindenki felismerhetett legalább egyet. Mert a reggae zene, és az abból kifejlődött zenei stílusok bizony ott vannak körülöttünk mindenhol, csak nem tudjuk, hogy azok azok, amelyeket az autóban dúdolunk.
Egyik, számomra legérdekesebb történet, ami az 5 nap alatt megesett, az volt, amikor a RootsCorner előtt álldogáltam egyik délután, egyedül. Ennél a sátornál csak a reggae őskorszakából szóltak számok, nem is hangosan. A közönség néha senki, de néha fiatalok és idősek együtt. Megálltak pár percre, meghallgattak egy számot, beszélgettek, majd mentek tovább. Magamon is csak azt vettem észre, hogy a zenére lötyögve várom a páromat, aki éppen már közelített felém. Ez után figyeltem meg magamon, hogy mindenhova lassabban sétálunk. A hétköznapok rohanó tempóját hátrahagyva sétálgattunk napokon át. Igaz, nem is volt fontos dolgunk. De megértettem a számos helyen olvasott „rasta tempo” feliratot. Sajnos, ezt a nyugodtságot, amelyet a környezet idézett elő, nem tudjuk magunkkal vinni a rohanással teli életünkbe, de néha érdemes elővenni.
A fesztiválok elengedhetetlen helyszíne a Nagyszínpad, melyet általában nagyon drága fellépőkkel töltenek meg évről évre. Más fesztiválokon.
A Reggae Camp nagyszínpada olyan fellépőket vonultatott fel, akik a stíluson belül ismertek, de ez sem kötelező szempont. Viszont idén vendég volt az éppen 50 (!) éves Inner Circle zenekar. A név valószínűleg sokaknak nem mond semmit, de ha valaki meghallja ezentúl a rádióban a Sweat (Lalalala Long), vagy a Bad Boys című felvételeket, jusson eszébe a zenekar neve. A fesztivál területén lévők száma csütörtök este megduplázódott, és az Inner Circle olyan koncertet csapott, hogy bármilyen fesztivál/falunap bármilyen értékekkel rendelkező közönsége jól érezte volna magát. A színpad előtti tömegben nem láttam unatkozó, vagy komoly arcot. Mindenki mosolyogva táncolt. Kisgyerektől nyugdíjasig mindenki. Koncert közben elmentem hot-dogot vásárolni. Csak éppen a hot-dogos kocsi személyzetét nem láttam pár pillanatig. Ugyanis ők is közelebb húzódva a színpadhoz élvezték a zenét és a bulit.
 A zenekar tajgai (de nem csak az Inner Circle, hanem kivétel nélkül minden zenész), amellett, hogy felejthetetlen élményt okoztak, végig arról beszéltek, hogy milyen fontos a PLUR. Azaz peace, love, unity and respect. Béke, szeretet, egység és tisztelet. Ha valaki ezeket a szavakat szajkózza nekem pár éve, legyintek rá, és azt mondom, na persze. Nehezemre esett elhinnem, de valóban van létjogosultsága egy ilyen mottónak. Ebben a közösségben összegyűltek olyan emberek, akik ezeket a manapság nagyon keresett, ámbár nem talált erkölcsi értékeket tartják és gyakorolják. 
És ehhez semmilyen tudatmódosító szer nem kell. 
Sem alkohol, sem vicces cigi. 
Az Inner Circle zenészei, valamint több híres előadó, mint Warrior King, Micah Shemiah, és az összes hazai zenekar tajgai nap, mint nap a fesztivál területén sétálgattak, részt vettek a fesztiválon, nem csak eljöttek „haknizni”. Még akkor is, ha valakinek az anyukája nagykövet. Történt ugyanis, hogy az egy évvel ezelőtti Reggae Camp-en (is) fellépett Ras Muhamad indonéz reggae énekes. Az ő édesanyja Indonézia egyik budapesti diplomatája. Így esett tehát, hogy az idős diplomata hölgy testőrök figyelő tekintetével kísérve bár, de együtt táncolt az akkor még Hatvanba látogató fesztiválozókkal - fia koncertjén.
Azokban az emberekben, akikkel a pár nap alatt találkoztam első benyomásra egy valami közös csak: a zene szeretete. De később rájöttem, hogy a hasonlóság több, és mélyebb. Találkoztam tanítónővel, óvodapedagógussal, szinkronúszó edzővel, grafikussal, orvostanhallgatóval és még néptáncos szakmabelivel is. Ezek az emberek nem csak a társadalmi kritériumok alapján számítanak értelmiségnek. Szerintem. Ezt meghatározza az érzelmi intelligencia, tolerancia és a művészetek utáni érdeklődés is.
Ami meglepő lehet (bár, amióta megtapasztaltam ezt a közeget, egyértelművé vált), hogy a szervezők nem csak a fiatalságot megcélzó fesztivált alakítottak ki, hanem gondoltak minden korosztályra. Ezt támasztják alá olyan helyszínek kialakításai, mint a játszóház, vagy a régi idők mozija. Igen, nagyon sokan érkeztek kisgyerekkel, és igen, nagyon sok idős táborlakó is volt.
Ha szavazást tartanának a „legjobb Camp arc” kategóriában, akkor tuti, hogy Fruzsinára szavaznék.
Fruzsina Csárli bácsi (a régi idők mozija stand üzemeltetője) tacskója, aki egész nap megy. Konkrétan. A párommal egyik délután a strandon vettük észre Fruzsit (hiszen őt is feljogosítja a karszalag a strandra járásra), majd később a nagyszínpad előtt a tömegben. Mintha valami dolga lett volna. De ő csak mintegy futár, szállította a mosolyt az emberek között. Mert ha megláttad ügetni a lábad alatt, csak mosolyogni volt kedved. A fesztivál abszolút gyerek- és állatbarát rendezvény. Kérdés az, hogy ezek a szavak máskor miért számítanak extrának más fesztiválok programjában?
A Reggae Camp összességében a reggae zene és az azt szerető emberek üzenetét hordozza. Félreértés ne essék, nem téríteni akarok. Velem sem tette senki. Az üzenet szerintem arról szól, hogy az elfogadás és a megértés gyakorlása tesz minket jobb emberekké. Mindenki békében szeretne élni, és szeretetben. Ez valahol belénk, emberekbe van kódolva. Nemi, faji, társadalmi, vallási és művészeti hovatartozástól függetlenül. 
És ehhez sem fű, sem alkohol nem kell. 
Tapasztalatból tudom.





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése